Contact

Jan Tinbergenstraat 103
7559 SP Hengelo

Postbus 748
7550 AS Hengelo

074 255 6800
info@lucassen-bc.nl

3

depot Boijmans van Beuningen

depot Boijmans van Beuningen

In Rotterdam wordt het eerste depot ter wereld gebouwd waarin de volledige museumcollectie publiekelijk toegankelijk is.

De dragende gevel van dit markante gebouw is vanaf de 2e verdieping opgebouwd uit prefab betonelementen. In opdracht van MBS cascobouw verzorgen wij de engineering van deze elementen, inclusief de onderlinge koppelingen en vloerkoppelingen. Ook de overige prefab betonnen onderdelen, zoals de bordessen en trappen behoren tot de opdracht.

uitdagend ontwerp
Uniek aan deze opdracht zijn de dubbel gekromde gevelelementen waarvan geen enkele rand haaks is. Het ontwerp van deze elementen is mogelijk dankzij geavanceerde 3D-modelleersoftware.
Wij hebben de elementen gemodelleerd in Revit. Het model is gebruikt om de productietekeningen te genereren en om de mallen CNC-gestuurd te produceren.

uitdagende constructie
De constructieve uitdaging zit in de grote openingen in de gevel. De betonconstructie boven deze openingen overspant tot 20m en draagt een hoge gevelbelasting. Op de maatgevende plaatsen vormen zeven, in een ronding naast elkaar geplaatste elementen en een trekband in de onderliggende verdiepingsvloer een samengestelde ligger. Dankzij ons advies zijn deze samengestelde wandliggers constructief haalbaar en uitvoerbaar gemaakt.